יוגה לטיפול בחרדה האם באמת ניתן לטפל בה באמצעות תרגול? בעוד חרדה (תחושות של דאגה, פחד ומתח) היא תגובה נורמלית ללחץ, מצב קבוע של חרדה או רמות חרדה מוגזמות הוא סימפטום ראשוני של הפרעת חרדה. הפרעות חרדה שכיחות למדי, משפיעות על כ-18 אחוז מהמבוגרים האמריקאים, והן מורכבות בטבען, ככל הנראה מתרחשות כתוצאה משילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים, פסיכולוגיים והתפתחותיים. בעוד שהטיפול המסורתי בהפרעות חרדה באמצעות תרופות ופסיכותרפיה יעיל, השפעות הפחתת המתח של יוגה ומדיטציה יכולות להפחית רמות מוגזמות של מתח וחרדה, ויכולות לשפר מאוד את ההשפעות של טיפולים מסורתיים.
מחקרים רפואיים אחרונים הראו שתרגול קבוע של יוגה ומדיטציה יעיל בהורדת רמות החרדה. ניתן להקל על חרדה מוגזמת באמצעות תרגול יוגה איטי ועדין המתמקד בתנוחות המרגיעות את הלב והנפש, מאזנות את הרגשות ומשחררות מתח בגוף. פראניאמה (נשימה יוגית) ומדיטציה יועילו גם להרגעת הנפש והגוף, ולהפחתת מתח וחשיבה שלילית.
מלבד ההשפעות המרגיעות של תרגול יוגה כללי, תנוחות משקמות, היפוכים וכפיפות קדימה מרגיעות במיוחד את הגוף והנפש, ועוזרות להפחית ולמנוע חרדה מוגזמת. התנוחות הבאות ידועות כמרגיעות במיוחד: ילד, שאוואסנה, תנין, תנוחת זווית כרוכה בשכיבה, כפיפה בישיבה לפנים ויושב ראש עד ברך. היפוכים פשוטים כגון כלב כלפי מטה, קפל עמידה קדימה, מודרת יוגה בעמידה, עמידת כתפיים, מחרשה ותנוחת צוות שכיבה יוצרים עלייה זמנית בלחץ הדם בראש אשר מפעילה את מנגנוני ההרגעה הטבעיים של הגוף, הרחבת כלי הדם והורדת קצב הלב והנשימה. . אם קיימים סימפטומים של עייפות, דיכאון ודפיקות לב, הצ'י או האנרגיה של מרכז הלב עלולים להיות חלשים, ותנוחות פתיחת הלב כמו קוברה, יונה, דג, סירה, קשת וגשר יחזקו וגם ירגיעו את צ'אקרת הלב.
לרגשות יש תפקיד גדול בהפרעות חרדה. תחושת יתר של פחד, דאגה, עצבנות, כעס ודיכאון יכולים כולם להוסיף ולהרגיז את רמת החרדה שלנו. פיתולים, תנוחות פתיחת ירך וכפיפות צד יעזרו כולם לאזן את הרגשות, ובכך יסייעו בהפחתת תחושות החרדה. תנוחות פיתול ופתיחת ירך מייצרות הרמוניה בין מערכות העצבים והאנדוקריניות, שתי המערכות הראשוניות המווסתות את בריאותנו הרגשית, ותנוחות כיפוף צד מפעילות את מרידיאן הכבד, ערוץ האנרגיה הידוע ברפואה הסינית לוויסות הרגשות. התנוחות הבאות יועילו במיוחד כדי לווסת את הרגשות: סקוואט תפילה, זווית עמידה, זווית כריכה בשכיבה, חצי עיגול, מסתובב ראש לברך, זווית ישיבה, פיתול בישיבה, פיתול ברך למטה, ופיתול תפילה.
הנשימה משחקת תפקיד מרכזי במקרים רבים של חרדה עודפת. במהלך תחושות של חרדה, הנשימה הופכת רדודה, מהירה ומכווצת, מה שבתורו מחזק את מצב החרדה של מערכת העצבים שלנו. כאשר מתרגלים פראניאמה, תרגילי נשימה יוגיים, מערכת העצבים רגועה ומורגעת באופן טבעי. בעזרת תרגול קבוע נוכל ללמוד כיצד לשמור במודע על נשימה עמוקה איטית בכל עת כדי למנוע ולמזער מצבי חרדה עודפים. התרגול של Dirga ו- Nadi Sodhana Pranayamas יהיה המרגיע ביותר לגוף. אם יש עודף חום בגוף, עם תסמינים של תסיסה, חוסר שקט, חוסר סבלנות, השתוקקות, קומפולסיות ושינה לקויה, אז גם סיט קארי ושיטלי פראניאמות יועילו.
הנפש גם משחקת תפקיד מרכזי ברוב מצבי החרדה לטווח ארוך. מיקוד מתמשך ואובססיה למחשבות של פחד ודאגה רק ייצרו רמות נוספות של חרדה. יוגה ומדיטציה מאפשרים לנו לשלוט במחשבות שלנו באמצעות ניתוק מנטלי והיכולת למקד את התודעה בחוויה הנוכחית. היתרונות של תרגול מדיטציה רגיל כוללים את הפחתת מתח, מתח, חרדה ותסכול.
יוגה, פראניאמה ומדיטציה הם כולם כלים רבי עוצמה בהפחתה ומניעה של מצבי חרדה עודפים. כל התרגולים הללו מטפחים את היכולות המנטליות של אמונה, שליטה עצמית, ריכוז, נחישות וסבלנות. וכאשר תרגול יחד ייצור השפעה חזקה עוד יותר על הרגעת הנפש והרגשות.
בעת שימוש בתרגולים היוגיים שלעיל, חשוב להימנע מכל אחד מהתרגולים היוגיים הללו להפחיד אותך או לגרום לך להרגיש לא בטוח, שכן הדבר עלול לעורר את תגובת הלחימה או ברח של הגוף, אשר בתורה תגביר את תחושות החרדה. ולמרות שיוגה יעילה בטיפול ברמות עודפות של חרדה, יוגה אינה מהווה תחליף לטיפול רפואי קונבנציונלי; אנא התייעץ עם איש המקצוע הרפואי שלך אם אתה חווה אחד מהסימנים או התסמינים של הפרעות חרדה.